Cv-ketel onderhoud

Van een cv-(combi)ketel mag je verwachten dat hij een jaar of 15 meegaat. Maar dan moet je hem wel onderhouden. Zo blijft hij veilig en zuinig werken. Een slecht onderhouden cv-ketel kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Zoals koolmonoxidevergiftiging.

Met een goed onderhouden cv-ketel heb je minder kans op storingen. En werkt de ketel efficiënter. Wij adviseren een onderhoudscontract af te sluiten. Dan krijgt je ketel regulier onderhoud en wordt je ook snel geholpen als in een vorstperiode duizenden ketels tegelijk het loodje leggen. Ook voorkom je met regelmatig onderhoud problemen met garantie op ketel en onderdelen.

De fabrikant schrijft voor hoe vaak een ketel onderhouden moet worden. Dit kan variëren van elk jaar, tot elke 2 of zelfs 3 jaar.

Let  op: zo’n voorschrift kan een beperkende voorwaarde voor de garantie van de cv-ketel zijn! De fabrikant stelt dan bijvoorbeeld als conditie voor de garantie: ‘Het toestel dient conform het – naam fabrikant – installatievoorschrift te worden geïnstalleerd. Er dient ten minste 1 maal per jaar een onderhoudsbeurt te worden uitgevoerd.’

Met een onderhoudscontract:

  • Heb je minder kans op storingen
  • Word je sneller geholpen
  • Bespaar je meer energie
  • Verleng je de levensduur
  • Is je cv-ketel veiliger

Meestal wordt het onderhoud uitgevoerd bij hetzelfde bedrijf dat de ketel heeft geïnstalleerd.

Onderhoudscontracten

Onderhoudscontracten zijn er in alle vormen en maten. Vaak betaal je jaarlijks een bedrag voor het cv-ketel onderhoud: het reinigen, controleren en afstellen van de cv-ketel.

Vervolgens zijn er allerlei varianten waarbij je wel of geen voorrijkosten, uurloon of materiaalkosten betaalt. Bij het meest voorkomende contract betaal je geen voorrijkosten en uurloon, alleen eventuele materiaalkosten. Het meest complete contract, bijvoorbeeld een ‘all-in service contract’, dekt ook de materiaalkosten. Zo’n contract is natuurlijk wel wat duurder. De looptijd ervan kan beperkt zijn: dan gaat het na een van tevoren bepaalde periode (bijvoorbeeld 10 jaar vanaf de aanschaf van de ketel) over in een gewoon servicecontract mét materiaalkosten.

Heb je net een nieuwe cv-ketel? Dan is de kans op storingen en defecten nog erg klein. Toch is een onderhoudscontract ook dan wel aan te raden. Want in de garantievoorwaarden staat soms dat je jaarlijks of tweejaarlijks een inspectie en/of onderhoudsbeurt moet laten uitvoeren door een erkend installateur. Kijk dus goed in de garantievoorwaarden hoe dat bij jouw ketel zit.

Sommige onderhoudscontracten die je bij de installatie van een nieuwe ketel afsluit, gaan pas een jaar later in. Het eerste jaar is er dan nog geen servicebeurt en je hoeft ook nog niet te betalen. Wel ben je natuurlijk al gedekt bij een onverhoopt probleem in dat eerste jaar. Handig, want zo vergeet je het tweede jaar geen onderhoudscontract voor je prima functionerende ketel af te sluiten en kom je nooit in de problemen met de garantie.

 

Onderhoud cv ketel
klik hier en bel