Nieuwe cv-ketel of combiketel kopen

Een hr-ketel was de standaard als je op zoek ging naar een nieuwe cv-ketel. Hr-combiketels hebben een hoog rendement en zijn zuinig met gas, zeker als je er een slimme thermostaat bij gebruikt.

Atag cv en Elga hybride warmtepomp
De nieuwe norm is verwarming zonder aardgas.Je kunt daar al een begin mee maken door je nieuwe hr-ketel te combineren met een warmtepomp op elektriciteit. Deze combinatie heet hybride warmtepomp. Door een forse subsidie is deze combinatie nu nog aantrekkelijker!

Tips energiezuinige cv-ketel kopen

 • 1Wacht niet met informatie zoeken totdat de ketel stuk is, je zit dan in de kou. Je wil meteen een nieuwe, en hebt geen tijd om alle alternatieven goed te leren kennen en af te wegen.
 • 2Check eerst of je huis geschikt is, of geschikt is te maken, voor een volledig elektrische warmtepomp. Belangrijke voorwaarde is een goed of zeer goed geïsoleerd huis.
 • 3Is een volledige warmtepomp nog niet aan de orde? Overweeg om je nieuwe hr-ketel te combineren met een zonneboiler  en/of hybride warmtepomp. Daarmee wek je energie duurzaam op. Je kunt subsidie op de aanschaf krijgen.
 • 4Denk bij het vervangen van de cv-ketel ook na over je thermostaat. Een slimme thermostaat met bewegingssensor en temperatuurregeling per kamer helpt je om energiezuinig te verwarmen.
 • 5Een combiketel die veel warm water per minuut kan leveren, verbruikt meer gas. Kies als het kan voor een ketel met warmwaterklasse CW 3 of 4 (op het nieuwe energielabel staat klasse M), die zijn zuiniger.
 • 6Bespreek met de installateur hoe je de ketel energiezuinig kunt instellen. Een paar mogelijkheden: een lagere watertemperatuur voor de verwarming (lager is zuiniger), de ecostand voor warm water en een zuinige instelling voor de pomp.
 • 7Hang de combiketel zo dicht mogelijk bij de keuken en de badkamer. Met korte leidingen bespaar je energie.
 • 8Heb je nog 2 aparte toestellen voor warm water en verwarming? Vervang deze liever door een combiketel. Dat is voordeliger in aanschaf én energiezuiniger dan 2 losse toestellen.

Overweeg een combinatie met zonneboiler of warmtepomp

Is een volledige elektrische warmtepomp nog een brug te ver? Je kunt een nieuwe hr-ketel ook aangrijpen om een combinatie te maken met een zonneboiler of een hybride warmtepomp (dat is een kleine warmtepomp mét hr-ketel op gas voor als er veel warmte nodig is). Hiermee vervang je een deel van je verbruik van aardgas door duurzame energie. In de tabel zie je een overzicht van de kosten (aanschaf en jaarlijkse kosten) en het energieverbruik. Je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler of warmtepomp koopt.Een zonneboiler voor 4 personen wordt daarmee € 1.100 goedkoper, een warmtepomp (met een vermogen van 5 kW) € 1.500 tot € 1.800.

Aanschafprijs (gemiddeld)** Jaarlijkse kosten*** Energieverbruik (gas + stroom) CO2-uitstoot per jaar
HR-ketel* € 2.100 € 1.100 1.750 m3 gas + 100 kWh 3.300 kilo
HR-ketel met zonneboiler (4 personen)* € 5.400 € 1.000 1.550 m3 gas + 140 kWh 3.000 kilo
HR-ketel met hybride warmtepomp 5 kW* € 6.700 € 950 850 m3 gas + 2.050 kWh 2.500 kilo

*Voor gemiddelde eengezinswoning met 4 personen. De warmtepomp verwarmt het huis als het buiten 4 graden of warmer is. Beneden de 4 graden gaat de cv-ketel aan.
**Prijs exclusief subsidie.
***Kosten per jaar voor verwarming, warm water en onderhoud, prijspeil 2018

 

Veel warm water kost extra energie

Een keuze waar je zeker tegen aanloopt: hoeveel warm water moet je nieuwe combiketel per minuut gaan leveren?

Een combiketel die veel warm (douche)water kan leveren, heeft meestal een lager rendement voor het opwarmen van water en verbruikt dus meer gas voor dezelfde hoeveelheid warm water. Bovendien is het moeilijker om zuinig met warm water om te gaan als je veel warm water per minuut kunt krijgen. Anders gezegd: je zet de kraan dan al snel harder open.

De capaciteit voor warm water werd altijd aangeven met CW-klasse (van Comfort Warm water), van 3 tot en met 6. Sinds september 2015 staat op het energielabel van de cv-ketel de hoeveelheid warm water aangegeven met de letters S (small), M (medium), L (large) en XL (extra Large).

Voor een combiketel begint het met M (medium, te vergelijken met CW 3). Dat staat voor zo’n 10 liter warm water per minuut van 38 graden (de douchetemperatuur). Voor een gewone douche is dit voldoende. Ter vergelijking: een waterbesparende douchekop verbruikt maximaal 7 liter per minuut. De klassen L en XL leveren per minuut meer dan 20 liter van 38 graden. Daarmee kan je een bad heel snel vullen of tegelijk douchen én in de keuken warm water pakken. Maar dit extra comfort heeft ook een nadeel: je verbruikt meer gas.

Een combiketel die veel warm water kan leveren, heeft meestal een grotere verwarmingscapaciteit dan nodig is om je huis te verwarmen. Zo’n overcapaciteit voor verwarming kan leiden tot extra gasverbruik, zeker als instellingen van de ketel, thermostaat en radiatoren niet optimaal zijn.

Let op: een combiketel klasse L of XL is in aanschaf nauwelijks duurder dan hetzelfde merk en type klasse M, maar de jaarlijkse energiekosten zijn wel hoger.

Welke thermostaat kies ik?

De nieuwste ontwikkeling is de slimme thermostaat .Deze helpt je om de verwarming energiezuiniger te gebruiken. Besparende functies zijn een aanwezigheidssensor, een regeling van de temperatuur per kamer en het op stand bedienen van de thermostaat. Niet alle slimme thermostaten hebben alle functies. Hoeveel je bespaart hangt af van wat je gewend bent te doen. Als je nu al verwarmt zonder te verspillen, zul je niet veel extra besparen.

Een thermostaat stuurt de cv-ketel aan: wanneer moet die branden en wanneer is het genoeg? Heb je een hr-ketel, zorg dan in elk geval dat de thermostaat ‘modulerend’ is, om van de extra zuinigheid te kunnen profiteren. Met een modulerende thermostaat kan je hr-ketel op een laag pitje draaien als er maar weinig warmte nodig is. Daardoor werkt de ketel een flink stuk zuiniger dan oude ‘aan-uit thermostaten’, waarbij de ketel alleen op vol vermogen kan branden. Niet-modulerende thermostaten zijn de ouderwetse ronde draaithermostaten, maar ook sommige oudere programmeerbare klokthermostaten werken nog met een aan-uit-regelingen.

Energiezuinige instellingen

In een offertegesprek gaan we in op energiezuinige instellingen van je ketel en de radiatoren. Een goede instelling kan onnodig energieverbruik voorkomen. Tip: kijk mee, zodat je de instellingen later nog kan aanpassen als je wilt.

Het gaat om:

 • Een lagere temperatuur van het cv-water (de aanvoertemperatuur). 80 graden is standaard, maar zeker in een goed geïsoleerd huis met voldoende radiatoren kan 60 graden voldoende zijn.
 • De eco-stand voor warm water. In de comfortstand blijft de CV-ketel op temperatuur, waardoor je sneller warm water hebt. De comfortstand wordt door de installateur vaak standaard ‘aan’ gezet. Het gebruik van de eco-stand spaart zo’n 40 m3 gas per jaar. Je moet langer wachten op warm water. Afhankelijk van het type ketel kan het enkele tot 30 seconden extra wachttijd zijn bovenop de leidingwachttijd (de tijd die het kost om het afgekoelde water in de leiding naar de kraan te vervangen door warm water).
 • Een zuinige stand van de cv-pomp. Bij moderne ketels wordt de pomp automatisch geregeld.
 • Een goede verdeling van warmte over de radiatoren (waterzijdig inregelen). Door een goede verdeling van de warmte over de verschillende radiatoren heb je meer wooncomfort (alle kamers kunnen warm worden) en kan de hr-ketel zuiniger werken.

 

Nieuwe cv ketel kopen
klik hier en bel