Plat dak

Een plat dak is veel kwetsbaarder dan een pannendak. Een bitumen dakbedekking kan 20 tot 40 jaar mee gaan. Kunststof en rubber dakbedekkingen hebben een langere levensduur en vragen nauwelijks onderhoud.

Inspecteer twee keer per jaar

Inspecteer het platte dak twee keer per jaar. Kies wel het juiste moment om de bedekking niet te beschadigen: in de zomer kan bitumen erg zacht worden, terwijl het in de winter (onder 15°C) juist hard wordt en makkelijk versplintert. Het voor- of najaar is dan ook de beste periode om te inspecteren en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Bitumen veroudert door inwerking van zonlicht. Goede afscherming tegen zonlicht bepaalt dan ook in hoge mate de levensduur van dakbedekking.

Dakranden slijten het snelst

Opstaande dakranden hebben meer te lijden van weer en wind dan vlakliggende dakbedekking. Bij dakbedekkingen met leislag verdwijnt de beschermlaag na verloop van tijd en veroorzaakt de UV-straling ontbinding van het bitumineuze materiaal. Regen spoelt het ontbonden materiaal weg, waardoor onderliggend bitumineus materiaal oxideert. Afhankelijk van het type dakbedekking is opnieuw instrooien om de 7 tot 10 jaar nodig. Zo’n 3 tot 5 jaar later heeft de dakrand een nieuwe laag dakbedekking nodig.

Zorg voor de beschermlaag

Bij dakbedekking met grof grind moet u regelmatig mos- en algengroei verwijderen. Houd een laag grof grind van minimaal 3 cm in stand. Dit waait niet weg en zakt niet in de ondergrond. Breng in windhoeken waar grind wegwaait omgekeerde betontegels aan (geen scherpe randen op de bedekking). Reinig de dakbedekking regelmatig, afhankelijk van bijvoorbeeld bomen in de omgeving. Is er geen grind aanwezig, ontdoe het dak dan met een harde bezem van bladeren, alg en mossen, al dan niet met behulp van water. Gebruik nooit oplosmiddelen; die tasten de dakbedekking onherroepelijk aan. In het werk ingestrooide fijngrind- of leislaglagen dient u om de 4-8 jaar te vernieuwen. Bij in de fabriek ingewalste leislag bij geblazen bitumen is dat na 7-10 jaar en bij in de fabriek ingewalste lagen bij SBS-bitumen is dat na 10-15 jaar. Na nog zo’n periode zal het meestal nodig zijn een nieuwe laag dakbedekking over de oude aan te brengen.

Let bij een plat dak op:

  • De aansluitingen van het dak op de regenwaterafvoeren; bij een plat dak die plaatsen waar water blijft staan (algaangroei/verwering)
  • De aansluitingen van het dak op opgaande muren (meestal met loodslabben waterdicht afgewerkt)
  • Optrekkend water. Dit kan het geval zijn bij lage dakopstanden en plasvorming. Til ter controle na een regenbui een loodslabbe op
  • Stuiknaden van daktrimmen. Veelal zijn hier al van afstand lekstrepen te zien.
Dakbedekking
klik hier en bel